Robi ZnakNapis Robiwww.slatinany.cz
 

1995 - PARNASKÉ PRÁZDNINY


Dřevíkov – Kořenova louka 16. 7. – 29. 7. 1995

neděle 16. 7. 1995

    Po odjezdu rodičů jsme se rozběhli po louce a hledali barevné lístečky se svým jménem. Podle toho jsme byli rozděleni do jednotlivých oddílů. Poté jsme se posilnili na cestu časem a po dvou minutách jsme se ocitli ve starověkém Řecku. Zde nás přivítal Zeus se svým božstvem. Podle jejich vzoru jsme si zhotovili oděvy ve stylu antického Řecka. Po večeři jsme se seznámili s osudem Prométhea a po jeho vzoru jsme museli přenášet oheň od Dia k lidem. Tento oheň nám umožnil podpálit náš první společný táborový oheň.

pondělí 17. 7. 1995
    
    Den plný úkolů a zlepšování. První oddíl vyráběl pro potěchu bohů i nebohů kuželky. Druhý oddíl sestrojil sluneční hodiny. Třetí oddíl zhotovil lavičky. Čtvrtý oddíl zkonstruoval vstupní bránu. Pátý oddíl vybudoval „božské lázně“. Šestý oddíl měl úkol nejdůležitější – vykopal velkou jámu v „lese naříkajících“ pro naší úlevu. Po obědě jsme vyposlechli báji o Heraklovi. Poté jsme cestou k rybníku absolvovali maratónský běh. Po celoodpoledním koupání a cachtání jsme se ještě vypravili do zahrad Hesperidek, kde jsme museli sebrat co nejvíce jablek.

úterý 18. 7. 1995

    Dopoledne jsme hledali v lese roztroušená písmenka. Ta nám po složení dala zprávu, že se musíme vydat do okolí tábora a najít co nejvíce rostlin, které dokážeme určit. Celé odpoledne jsme se věnovali hraní ocásků.

středa 19. 7. 1995

    Dopoledne jsme se připravovali na závod táborové všestrannosti a tak jsem procvičovali uzly, azimuty, názvy rostlin… Mezitím Zeus neohlášeně vyvěsil na nástěnku lístek s úkolem. Museli jsme se vydat na cestu k Mluvícímu stromu a odtud hledat vlajku Parnasu. Odpoledne jsme absolvovali již zmíněný závod a i když jsme při azimutovém závodě trochu bloudili, uspořádali jsme ještě vodní bitvu. Tím skončil den pro děti. Když se děti zavrtali do spacáčků, vydali jsem se my vedoucí pokřtít nové kadibudky. Chlapeckou křtil Fanda a dostala jméno Brunhyld. Dívčí křtila Štěkyna a dala jí jméno Klotylda. A kadibudku vedoucích křtil Piňos a dostala jméno Diňos.

čtvrtek 20. 7. 1995

    I dnes jsme vázali uzly, poznávali rostliny, určovali azimut, zdolávali lanové lávky, stříleli,… A protože nám sluníčko pálilo, šli jsme se koupat k rybníku. Když jsme se vrátili, zahráli jsem si fotbal, vybíjenou a špačka. Večer jsme si poseděli u táboráku a s chutí si zazpívali.

pátek 21. 7. 1995

    Na ranním nástupu byla vyvěšena olympijská vlajka a všichni jsme složili olympijský slib. Olympijské disciplíny: střelba, labyrint, kuželky, hod polenem, skok do dálky, běh pozadu a hod diskem. Odpoledne jsme se zase vypravili koupat k rybníku. Večer jsme strávili u ohně s kytarou a hrami, které si pro nás připravila 5.družina. Pak jsme se zavrtali do spacáčků a spokojeně usnuli. A spali jsme tak spokojeně, až nám ukradli vlajku….



sobota 22. 7. 1995

    ….našli jsme ale zprávu, kterou nám lupiči zanechali. V ní požadovali výměnou za vlajku snídani pro 8osob. Tu také dostali a snídali před nastoupeným a zpívajícím táborem. Poté jsme se vypravili na Veselý kopec na staročeský jarmark. Odpoledne jsme se šli zase koupat, ale vyhnala nás bouřka. Při té se natrápili nejvíce vedoucí, protože museli kopat odvodňovací kanálky okolo stanů.

neděle 23. 7. 1995

    Protože se na nás po týdnu usadila pěkná vrstvička špíny, věnovali jsem se očistě v božských lázních. To nám zabralo prakticky veškerý čas až do příjezdu rodičů. S nimi jsme strávili pár hezkých hodinek, vyfasovali mňamky a čisté oblečení a pak už jsme se zase vrhli do dění tábora. Zeus nám oznámil, že se ztratily 3koule z věštírny v Delfách. A tak jsem nejprve museli rozšifrovat šifru, splnit její obsah a teprve potom jsem se vypravili koule hledat. To se nám samozřejmě povedlo a tak jsme spokojeni mohli večer zasednout k táboráku.

pondělí 24. 7. 1995

    Dnes nás čekal velký zápas proti táboru ze Šiškovic. Celé dopoledne jsme trénovali vybíjenou, fotbal a špačka. A to se nám vyplatilo, protože naše teamy vyhrály vše, co mohly. Večer jsme spolu se šiškovickými zasedli k táboráku a večer si ještě zahráli noční hru.

úterý 25. 7. 1995

    Ráno jsme se rozloučili s kamarády ze Šiškovic a vrhli se na dobývání Parnasu. Hráli proti sobě dospěláci a děti. Úkolem dětí bylo proniknout na území óďů a najít jejich vlajku. Protože nám počasí přálo, vypravili jsem opět k rybníku. No a večer, teda v podstatě až v noci, jsme se po vzoru Orfea vypravili postupně do podsvětí. A po tomto nočním dobrodružství jsme se moc rádi zachumlali do spacáků.

středa 26. 7. 1995

    Dopoledne jsme se věnovali sportování, ale procvičili jsme si také hlavičky při jedné z Kimovek. Pak jsme běhali nekonečný běh a pro některé byl opravdu nekonečný. A aby toho sportování nebylo málo, vypravili jsem se do sousedního tábora a tady jsme se utkali v několika disciplínách. Protože jsme se u toho pořádně zapotili, vydali jsem se ještě vykoupat a pak už hurá do tábora.

čtvrtek 27. 7. 1995

    Dnes byl den výletů. Mladší družiny se vypravily do Trhové Kamenice a pak na koupaliště a starší družiny se vydaly na kolách nebo pěšky do Hlinska. Unavení a utahaní jsme se vrátili do tábora až pozdě odpoledne a zaslouženě jsme měli osobní volno. Na večerním nástupu jsem obětovali Diovi dary, které jsem cestou vyrobili nebo nasbírali. U večerního táboráku mohl každý předvést své pěvecké nadání, neboť probíhala soutěž Orfeova lyra.




Fotky k táboru
Achiles Bozske osazenstvo Branime to nejcennejsi Herkules
Herkules podruhe Odysseus Perseus Pinos, Stekyna a Fanda krti kadibudky
Stekyna si nechala ukrast vlajku Tento zpusob leta zda se nam ponekud nestastny Theseus

powered by Write.cz, s.r.o.