Robi ZnakNapis Robiwww.slatinany.cz
 

1999 - TÁBORNICKÉ DOVEDNOSTI


Dolany 18. 7. – 30. 7. 1999

pondělí 19. 7. 1999

    Hned ráno se začalo hledáním „Pakopaka“. Tím byl některý z dospěláků, který v noci prohrál nějakou hru. Pak už jsme se vrhli do zlepšování podmínek tábora – kopání děr pro latríny, vyrobení kozy na řezání dřeva, vytvoření ohniště, vyrobení nástěnek, vyrobení stolů na mytí nádobí,… Odpoledne jsme se šli všichni vykoupat. A večer jsme po slavnostním nástupu, na kterém byla vztyčena vlajka, zasedli k našemu prvnímu táboráku.

úterý 20. 7. 1999

    Celé dopoledne jsme se točili na 4 stanovištích. Danek nás učil, jak zacházet s pilou. Honza nás naučil zacházet se sekyrou a rozštípat polínko, které jsme si přinesli od Danka. U Ondry jsme se naučili, druhy ohňů, jak je zapalovat a jak je hasit. No a Piňos nás naučil poznávat různé druhy stromů. Odpoledne se část z nás vydala koupat se do rybníka a část se ráchala v ledovém potoce. Od rybníka i od potoka nás vyhnala blížící se bouřka. Po ní jsme se dali do dalšího soutěžení. Soutěže: rozřezat větev na co nejvíce částí, nasekat co nejvíce polínek v časovém limitu a přinést větvičky stromů, které dokážeme pojmenovat. Večer nám ještě předvedli dospěláci ohnivé hrátky a my spokojeně zalezli do spacáků.

středa 21. 7. 1999

    Dneska jsem se rozdělili na dvě skupiny. První měla přednášku o zdravovědě provázenou vtipnými scénkami a druhá hrála míčové hry. Poté se obě skupiny prohodily. Odpoledne jsme museli prokázat, co jsme se ráno naučili. V první disciplíně jsme museli obvázat hlavu, předloktí, stehna,… Ve druhé nás vedoucí a instruktoři přenášeli přes hřiště a v poslední jsme museli injekční stříkačkou zhasínat svíčky. Na večer sice kluci postavili oheň, ale protože začalo pršet, nic z toho nebylo.

čtvrtek 22. 7. 1999

    Nejprve jsme museli složit rozstříhanou zprávu. Ta nás poslala k jeskyni, v jejíž blízkosti jsme hledali svoji barvu a u té vzkaz. Našli jsem všechno a také morseovu a semaforovou abecedu, kterou jsme se museli naučit. Odpoledne jsme se doučovali abecedy a pak každý vyfasoval sádru a vydali jsem se do okolí hledat a odlévat stopy.

pátek 23. 7. 1999

    Po ránu jsme se vydali k místnímu hřbitovu, kde jsme našli výsměšný dopis od přepadáků, kteří nám v noci ukradli vlajku. A protože s námi přepadáci nehodlali vyjednávat, začali jsem se balit a chystat k opuštění tábora. Po obědě jsme vyrazili směrem k Toulavcovým maštalím. Tady jsme si zahráli pár her a pak už pod převisy zalezli do spacáčků, protože nás další den čekalo namáhavé slaňování.

sobota 24. 7. 1999

    Po teplé noci jsem se nasnídali a po oddílech se rozdělili k různým stanovištím. Na nich jsme se učili základní uzly, horolezecké uzly, na dalším se slaňovalo a na posledním bylo osobní volno. Když se všichni vystřídali všude, vydali jsme se zpátky do tábora. Tady nás čekalo odpoledne zaslouženého nicnedělání.

neděle 25. 7. 1999

    Návštěvní den – tzn. velký úklid a velké koupání. Rodiče nám již tradičně přivezli spoustu jídla a pití a povyměňovali špinavé prádlo za čisté. Po jejich odjezdu jsme se šli koupat do ledového potoka. Ke svačině jsme dostali každý kousek naukového dortu. Odpoledne následovalo osobní volno a večer táborák, u kterého jsem hráli různé hry a zpívali.

pondělí 26. 7. 1999

    Včera večer se na nástupu zničeho nic objevil skřet času a dnes bylo všechno přeházené. Začali jsem večerním nástupem, ohněm a večerkou. Pak jsme šli na noční hru.Odpoledne patřilo siláckým hrám – hod polenem, masakr, … Borka a Štěpán našli vlajku, takže už zase visí na stožáru.

úterý 27. 7. 1999

    Celé dopoledne jsme vařili polévku a to se vším všudy. Vyfasovali jsem suroviny, museli jsem sehnat dříví na ohniště, postavit ho, zapálit, udržovat a pak na něm uvařit polévku. Ta se všem moc povedla a moc jsme si pochutnali. Odpoledne jsme si dali vybíječku, při které jsme trochu zdevastovali jeden stan. Pak jsme se vydali do lesa slaňovat a nebo dobývat Stalingrad.

středa 28. 7. 1999

    Dnešní dopoledne bylo plné soutěží pro vedoucí. Soutěžilo 7 „manželských“ párů. Aranky a Dežové soutěžili v těchto disciplínách : 1.“Trnitá cesta životem“ – se svázanýma nohama museli dvojice překonat určitou trasu. 2. zapnutí do jednoho spacáku se museli dostat do cíle 3. manželky musely odvést opilé manžele domů 4. muži museli své ženy co nejlépe nalíčit na ples. Odpoledne jsme se šli koupat do Zderazi. Večer potom probíhala soutěž o Dolanskou žluvu.

čtvrtek 29. 7. 1999

    Dopoledne bylo tentokrát plné her pro nás děti. Za splnění jsme dostávali žetony, za které jsem si mohli „kupovat“ různé drobnosti. Mezitím došlo i na ruletu s roztodivnými úkoly. Kořeni si vytočili tetování Pípy a s chutí se do toho pustili. Další vytočenou věcí byla Velká Pardubická. Takže byly postaveny překážky a bujní oři mohli vyrazit na trať. Pak už jsem se pustili do vybíjené a fotbalu. Před setměním nám vedoucí ještě zahráli scénku „Tenkrát na záchodě“, která se nám velmi líbila.

pátek 30. 7. 1999

    Opět jsme se rozdělili, kdo si chtěl vyzkoušet svou odvahu, odešel do skal slaňovat a ostatní se zapojili do hra „Jak znáš svůj tábor“. Po ní následovala soutěž, jak znáš své vedoucí. Na papírech byly otisky rukou, nohou, pus a byly přiložené pramínky vlasů. My jsme museli hádat, komu co patří. Pak jsme se vydali do lesa na dříví a začali připravovat slavnostní oheň. Po slavnostním nástupu byl slavnostní veliký oheň.
    V noci, již bez zraků dětí, se holky vedoucí a instruktorky vydaly na noční hru. Po jedné!!! Všechny to zvládly na výbornou. Ale kluci vedoucí na ně byli moc hodní, na konci dostala každá holka velkou kytku z lučních květů.




Fotky k táboru
Velkapardubicka-dolanska velká dolanská2 velká dolanská úvodní stránka
účes alá kaštan Start Velke pardubicke (dolanské) semaforova abeceda kolo štěstí
bráchové aranka a dežo

powered by Write.cz, s.r.o.