Robi ZnakNapis Robiwww.slatinany.cz
 

2015 - Pevnost BOYARD


Neděle 26. července

Rok se s rokem sešel a je tu zase tábor. Tentokrát opět v Jůlinčině údolí u Rokytnice v Orlických horách. Cesta vlakem, tentokrát kvůli výlukám i autobusem, proběhla dobře a kolem 16 hod už všichni stáli u mlýna kousek od tábora. Tam už čekal Péťa Voldy, který všem sdělil, že se nacházejí ve francouzském přístavu La Rochelle a už na nás čekají lodě, které nás přepraví do pevnosti Boyard. A tím bylo letošní téma venku. Mladší děti postupně nastupovaly do kajaku a naši siláci je „převezli“ do pevnosti. Starší se museli přeplavit v lodích z lan. U mostu všechny přivítal hlavní vedoucí a jako ochutnávka boyardovských úkolů následovaly úkoly pro vedoucí oddílů. První prověřil jejich šikovnost. Museli vzduchovkou prostřelit balonek nad „přehradou“, který obsahoval 1. indicií k úkolu. Zpráva všem vypadla do vody, takže jsme viděli i první otužilce. Druhý úkol prověřil chytrost. Matky Fúrie (Hanka a Eva) všem přečetly hádanku, která byla opravdu hodna těch nejchytřejších. Po větších či menších nápovědách nakonec uhodly všechny oddíly. Třetím úkolem byla zkouška síly. Vybraní vedoucí se utkali v páce se strážcem pevnosti. Zdolali ho 3 vedoucí, ostatní museli dostat náhradní úkol - přetahování lanem mezi celým oddílem a strážci. Tím byly úkoly dokončeny a všichni měli indicie - baterka, 22:00 a maják. Poté se šli všichni ubytovat, seznámit se s táborem a vymyslet oddílové názvy a pokřiky.
Po výborné večeři nás čekal slavnostní oheň, u kterého nás Mop seznámil se systémem CTH, oživili jsme oblíbené táborové písně a velký úspěch slavil „Otec Abrhám“. Kolem desáté večerní jsme si podle indicií vzali baterky a po cestě z odrazek si každý oddíl našel svůj maják a u něho poklad - oddílová boyardovská trička. To udělalo všem velkou radost a příjemně naladěni jsme ulehli do spacáků.


Pondělí 27. července

Před budíčkem skropil tábor pořádný déšť. Dopoledne nás čekaly souboje se strážci pevnosti. Souboje byly zaměřeny na náhodu - mince, sirky, kostky... Během dne přišlo několik prudkých přeháněk, které nám narušily program. Při dopoledních soubojích jsme zjistili, že pevnost má spoustu místností, které by bylo dobré prozkoumat a také, že v Boyardu je hromada pavouků, které musíme zneškodnit. A tak jsme se na to vrhli hned po poledním klidu. Strašáci se měli podepsat na papíry označující místnosti na co nejvyšším místě a mladšáci měli zneškodnit co nejvíce pavouků. Po svačině jsme zahájili turnaj smíšených družstev (letošní oddíly jsou totiž pokusně rozdělené podle věku) v branballu, holomajzně a přehazování míčků. Na večerním nástupu všechny oddíly zveřejnily své názvy:

Nejmladší oranžoví - Skřítkové
Starší zelení - Rafani
Starší modří - Draci
Ještě starší červení - Liliputi
Nejstarší fialoví - Štěpy army
A mimoni růžoví neoficiálně „Maršmeloun“

Tento den se podařilo získat klíče Skřítkům, Drakům a „armádníkům“. Ondrovi červení nezískali nic :-) (Ondra si přál zapsat do kroniky).


Úterý 28. července

Dnešní dopoledne bylo akční. Šli jsme do lesa hrát ocásky na různé způsoby. V bodované části jsme museli po lese hledat papírové klíče a zároveň bránit své ocásky před strážci. Strážcům jsme mohli sebrat život i my, ale to se podařilo jen těm nejodvážnějším. Ale abychom na sebe nebyli jenom zlí, dali jsme si po poledním klidu „pusinkovanou“. V první části hry museli všichni na papírky obtisknout svoje „pusinky“ a poté získat co nejvíce pusinek výhrou v klasickém stříhání - kámen, nůžky, papír. Poslední fází byla identifikace jednotlivých pusinek. Nejúspěšnější poznali 7 pusinek. Po svačině si děti mohly zvolit aktivitu, která je baví. Nabídka byla - japonská knižní vazba, výroba lodiček, bungee runing, košíky z pedigu, lanovka, střelba a indiánský tenis. Bylo to moc fajn. Po večerním nástupu jsme si ještě zahráli mordovnu. Klíč dnes získaly o Micčina prsa :-) všechny oddíly.


Středa 29. července

Hned po snídani náš čekala velká návštěva - hygiena! Tak trochu jsme ji čekali, takže vše (až na počet kadibudek) dopadlo dobře. Celé dopoledne jsme strávili turnajem - brandballem a holomajznou. Po obědě vypukly velké boyardovské hry. Do každé místnosti vstupoval jeden zástupce a snažil se pro svůj oddíl vybojovat bod. Soutěže byly víc než zajímavé - lanovka, slepý strážce, kloboučku, hop, klouzačka, lov rybiček, váhy, nošení vody, hnusy v láhvi, slepé bludiště, bungee runing a pavučina. Úkoly byly náročné, ale přesto všechny oddíly dosáhly na dnešní limit a získaly klíče. Po svačině jsme vyrazili na dříví a začali nacvičovat oddílová předtančení. Pak začalo pršet. Pršelo sice drobně, ale pořád, a tak se program plánovaný k ohni, musel přemístit do hangáru. Tam se hrálo na kytaru a zpívalo a došlo také na Adélčinu mokrou variantu - testy a hrátky pro různé věkové kategorie. Nakonec to bylo docela prima.


Čtvrtek 30. července

Ve středu děti nad strážci vyhrály velké množství klíčů, a proto je strážci vyzvali k boji mezi sebou. Proto jsme celé odpoledne strávili daleko od tábora v pěkném lese, kde jsme hráli „pevnůstky“. To je hra, která vznikla na večerní poradě a měla to být taková poklidná hra, kdy se děti budou plížit po lese s čísly na čelech a dobývat pevnůstky. Ale nakonec z toho byla hra celkem dost akční. Děti se osvědčily, ale tím strážce pevnosti ještě víc rozzlobily a ti je vyzvali k soubojům proti nim. V táboře se hrálo probíhání, kdy byly síly strážců a dětí přibližně vyrovnané. Proto strážci přitvrdili a navrhli vytahování z tábora. Tato hra se hrála na několik kol. Strážcům se podařilo 2x najít vlajku a v posledním souboji se děti a strážci namíchali a utkali se s nejstarším oddílem. Byla to velkolepá bitva, kterou se rázem dobývání stalo nejoblíbenější hrou tábora. Klíče se dnes podařilo získat Skřítkům, Rafanům, Drakům a Štěpy army. Večer byl oheň, u kterého byla z řad dětí vyřazena Makulena (v sobotu totiž odjížděla domů).


Pátek 31. července

Dnešní den byl ve znamení výletů. Pro nejstarší oddíl začal už ve 3hod ráno, kdy byli naloženi do aut se zavázanýma očima a po skupinách vyloženi na různých místech. Tam si našli instrukce, co dál a postupně směřovali až do Žamberka, kde se všichni sešli, splnili zadané úkoly a došli do kempu v Nekoři, kde měli další program. Další skupinka zamířila do Rokytnice do Muzea Orlických hor - Sýpka. V muzeu je čekala spousta interaktivních panelů a tvořivé dílničky. Děti přišly nadšené. Úspěch měl i výlet do Neratova s návštěvou poutního kostela s prosklenou střechou a zhlédnutí divadelního představení Vinetou s mentálně postiženými herci. Další cesta mířila už po několikáté do lanového centra v Říčkách. Poslední skupinka jela do Žamberka na výstavu hlavolamů. I s menšími komplikacemi i oni svůj výlet zvládli. Večer se nás většina sešla v táboře, kde jsme si opekli buřtíky a příjemně unaveni zalezli do spacáků. Klíče se dnes nerozdávaly. V noci byl úplněk a ukrutná zima i těm nejotužilejším - asi 5 stupňů. Brrr...


Sobota 1. srpna

Unaveni po výletech jsme si prodloužili budíček. Dopoledne a odpo 2 jsme strávili zápolením v lagory (parádní hra se sestřelováním míče a výměnou útočníků s obránci) a pohádkách (sestavování obrázků formou domina). Během poledního klidu nás opustila naše programová vedoucí Hybeška. Snad to bez ní nějak zvládneme. Po poledním klidu jsme opět rozpoutali líté boje při vytahování z tábora. Klíče dnes získaly všechny oddíly. Po nástupu jsme zapálili další z táborových ohňů.


Neděle 2. srpna

Návštěvní den. Jelikož jsme dnes všichni očekávali návštěvy, bylo třeba tábor řádně uklidit. Nejprve proběhl letecký den = vše vyházet ze stanů a potom vzorně narovnat zpátky. Poté jsme vysbírali papírky v celém táboře a porovnali, co se dalo. V CTH byl dnes zlomový den. Skončilo sbírání klíčů a vrhli jsme se na shromažďování indicií. První indicii jsme získali tak, že jsme se odebrali po oddílech do zatemněného mlýna (pevnost Boyard) a tam jsme museli za svitu svíček najít 5 truhliček, které ukrývaly jednotlivá písmena. Truhličky se odemykaly pomocí klíčů. Které jsme získali v prvním týdnu. Některé oddíly našly všech 5 písmen, jiné ne. Po poledním klidu vypukly dětmi tolik očekávané návštěvy rodičů, příbuzných i kamarádů. Rodiče dovezli hromady jídla a vše proběhlo v klidu. Po návštěvách bylo třeba zbavit pevnost much. Děti byly mouchy snažící se naklást svá vajíčka na vše možné a dospěláci mouchy likvidovali. Plácačkami = prostí pobíječi much, tzv. fly boys, biolitem = stříkačkami s vodou a mucholapkami = izolepy. Když jsme se zbavili much, začaly přípravy na pevnostní ples. Všichni se česali, líčili, oblékali a jinak čančali. Ples vypukl kolem 18hodiny a byl zahájen velkolepým nástupem. Na plese se všichni výborně bavili. Součástí plesu bylo také předtančení jednotlivých oddílů, zábavné hry, soutěže a raut. Ještě ve spacácích nám v hlavě zněly tóny námi protančených písní.


Pondělí 3. srpna

Dopoledne jsme zahájili hrou Ubongo - museli jsme projít 10 místností, které otevíraly klíče ve stylu skládání tangramů. Jednotlivé dílky skládačky ale navíc střežili strážci, u kterých jsme si museli dílky vybojovat. Po projití všech 10 místností jsme se dostali do komnaty ukrývající obálky s různým počtem písmen z dnešní indicie. Konečně se pořádně oteplilo a tak jsme se před obědem ještě vykoupali. Koupali jsme se i po obědě - skákali do vody, plavili se na kajaku a užívali si vodní hrátky. Poté bylo opět organizované volno - tentokrát jsme si mohli vybrat střelbu, fotbal, výrobu ručně malovaných šátků, lapačů snů, navlékání korálků, výrobu lodiček nebo lanovku. Během včerejší návštěvy pevnosti (mlýn) dospěláci objevili tajemný obraz dřívějších majitelů pevnosti. Obraz rozstříhali a hra byla na světě. Oddíly měly za úkol získat jednotlivé díly obrazu, podkládat si ho a odevzdat seznam 20 bývalých majitelů. Dříve či později se to podařilo všem. Největším problémem bylo odlišit Křemílka od Vochomůrky :-). Dnes jsme hodně běhali, a tak bylo večer osobní volno.


Úterý 4. srpna

Den boyardovských her.
Dopoledne byla připravena stanoviště, na kterých plnil úkol každý sám za sebe a cílem bylo, aby uspělo co nejvíc dětí z oddílu. Zdolávali jsme igelitovou klouzačku, chodili po zavěšené kládě a po zavěšených pneumatikách, proplétali se mezi pohyblivými pytli a zdolávali jsme lanovou lávku nad přehradou. Všichni byli úspěšní a získali maximum písmenek. Odpoledne byla další stanoviště, ale tentokrát musely úkoly plnit oddíly společně - hledat písmenka v temném mlýně, přenášet kostičky pomocí gumičky, zapamatovat si obrázky s jejich přesným umístěním, projít bludištěm a „nevybuchnout“ a vytáhnout postupně celý oddíl na kladce do výšky. Většina úkolů se opět podařila a přinesla oddílům další písmena. Poté se všichni vykoupali v přehradě a vyrazili na dřevo. No, a když už jsme měli dřevo, mohl se večer rozhořet další táborový oheň.


Středa 5. srpna

Dopoledne jsme si zahráli stolní hry ve velkém. Nejprve to byly Žížalky. Hra to byla náročná, neboť po asi hodině a půl hraní byli v cíli pouze 4 hráči :-) Před obědem jsme ještě stihli maxi pexeso, kdy kartičky byly děti, předvádějící pohyby nebo zvuky a hráči byli vedoucí, stojící na střeše jídelny. Po poledním klidu jsme vyrazili na oddílové procházky. Někteří hráli stopovanou, jiní navštívili Nebeskou Rybnou a nebo se brodili potokem a posílali míčky. Po svačině jsme si zahráli další zápasy z našeho turnaje a večer bylo osobní volno. Na večerním nástupu dostaly nejmladší oddíly dopis od pána pevnosti, kde je vyzýval k prokázání statečnosti tím, že projdou stezku odvahy. Šlo se po svíčkách až k jeskyni, kde se odvážlivci podepisovali. Pro starší děti byly připraveny celonoční plechovky.


Čtvrtek 6. srpna

Dnes bylo opět vedro k zalknutí. Během dopoledne jsme si stihli zahrát Válku gangů. Hra se líbila, a tak jsme si dali hned několik kol. Potom jsme se všichni s nadšením vrhli do přehrady. Po poledním klidu nám Mop začal na nástupu vysvětlovat hru a při tom na děti zezadu a zákeřně zaútočili vodou Ondra a Jenda. No a tím se rozpoutala obrovská vodní bitva celého tábora. Polívali jsme se z lahví, házeli se do přehrady a snad jediný člověk nezůstal v táboře suchý. Po svačině jsme dokončili poslední zápasy sportovního turnaje a utahali se v čínské zdi. Po večeři nás čekal vrchol celé táborové hry. Oddíly chodily postupně k pevnosti (mlýn), kde musely z písmen složit heslo, Mop otočil solárním trpaslíkem, otočil přesýpací hodiny a všichni čekali, zda bylo jejich heslo správné. Pokud ano, rozezněla se boyardovská znělka a začaly se otevírat dveře do pevnosti. Všichni vběhli dovnitř a začali sbírat peníze (PET víčka), které byly úplně všude po zemi, skříních, postelích atd. Když docházel písek v hodinách, začala se zavírat brána a všichni museli urychleně pryč, jinak by zůstali v pevnosti uvězněni. Nasbírané mince se poté zvážily. Byl to nádherný emotivní závěr naší hry.


Pátek 7. srpna

Bohužel nadešel poslední den. Proto jsme dopoledne uklízeli tábor, balili kufry a připravovali slavnostní oheň. Stihli jsme se i vykoupat. Po poledním klidu vypukla táborová pouť, na které děti utrácely mince, které včera vyhrály v pevnosti. Atrakce byly moc pěkné a odměny prostě parádní. Měli jsme lanovku, bungee running, střelbu, tahání za čísla, stánek s perníčky a se štěstíčky z pouti, klouzačku, malování na obličej, jukebox a strašidelný mlýn. Bylo to super. Po svačině jsme pokračovali v úklidu a balení. Slavností nástup byl tentokrát dříve. Na něm se vyhodnotil sportovní turnajů a úklid ve stanech - všechna tři první místa vyhráli překvapivě kluci. Potom každý oddíl dostal za celotáborovou snahu krásný dort. Po nástupu jsme zapálili slavnostní oheň a Eva tou dobou spadla do odpadové jámy :-) Po chvíli hraní a zpěvu bylo připraveno vyřazování z řad dětí - tentokrát jsme vyřadili Žakyho, Míňu, honzu Bartoše a Adama Brázdu. Holky si pro ně připravily pěkně vypečené úkoly. Po vyřazování jsme se vrátili k ohni a potom čekal děti poslední úkol. Dojít si k pevnosti ke strážci pro pamětní klíč od pevnosti Boyard. Oheň jsme potom zakončili „o rin džin džin“ a šli spát. Po večerce ještě čekalo Aničku, Lucku a Davida pasování na instruktory.


Sobota 8. srpna

Úklid, balení, odjezd a loučení... co dodat?! Opět to bylo nádherných 14 dní s bezva partou. Tak zase za rok...




Fotky k táboru
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku

powered by Write.cz, s.r.o.