Robi ZnakNapis Robiwww.slatinany.cz
 

2010 - Letní kouzelnická škola


DENNÍ VĚŠTEC 1
1. srpen 2010

A je to zase tady! Po roce se opět otvírají brány kouzelnické školy. Nástupiště 9 a 3/4 se hemží kouzelnickými studentíky. Kvůli mudlům je kouzelnický vlak přeměněn na milovský autobus a někteří používají stroje mudlů - kola.
A jsme na místě. Před branami školy nás vítá zástupkyně školy Minerva McGonagallová. Ta studentíčkům oznamuje, že jsou jejich koleje zatrpaslíkovány a pokud se chtějí ubytovat, musí je nejprve odtrpaslíkovat. Všichni spojili své sály a během chvíle bylo odtrpaslíkováno.
A již se přesunujeme do velké síně, kde sedí všichni profesoři, a je připraven kouzelnický mluvící klobouk, který postupně studenty přiřazuje do kolejí. Po rozřazení následuje krátká občerstvující hostina, během které se koleje domlouvají, které učitele by chtěly ve svém čele. Protože občas nastala shoda, koleje o své učitele musely hrát. Jejich úkolem bylo, co nejrychleji z lístečků s písmeny složit jména učitelů. Kdo první složil příjmení, vyhrál své učitele.
Po slavnostním projevu ředitele školy Albuse Brumbála a zazpívání školní hymny, se jednotlivé koleje odebírají se svými učiteli do soukromí, kde se všichni seznamují mezi sebou i s pravidly školy.
A je čas obléknout slavnostní hábity, protože začíná první slavnostní nástup. Objevují se dvě kouzelné čarodějky z kuchyně, které přinášejí krásnou úherčickou školní vlajku. Po jejím vyvěšení jsme měli chvíli času a pak jsme zasedli ke kouzelnému ohni.


DENNÍ VĚŠTEC 2
2. srpen 2010

Dnešní dopoledne dostala každá kolej za úkol vyrobit si své koště z přírodních materiálů, připravit a vyzdobit svou společenskou místnost a každý student si musel vyrobit svou kouzelnickou hůlku. Chvíli před obědem museli všichni vedoucí předvést funkčnost svých košťat proletěním opičí dráhy formou štafety.
Po obědě si jednotlivé koleje musely zajistit pomůcky pro výuku z předloženého seznamu. Ten mimo jiné obsahoval věci jako kostku cukru, sovu pálenou, živého jednorožce apod. Většinu věcí se studentům podařilo sehnat.
Cesty a schodiště v naší škole jsou nevyzpytatelné a rádi mění svůj směr. S tímto problémem si museli naši studenti také poradit. 3/4 hodiny běhali po chodbách a píšťalka je upozornila pokaždé, když se schodiště chystalo změnit směr. V tu chvíli se museli otočit a běžet na druhou stranu. Každá kolej předvedla strhující a vyčerpávající běh.
Následoval odpočinek a po něm úžasný krásný a strhující exhibiční zápas profesorů ve famfrpálu. Při něm se studentíčkům pomocí zpomalených záběrů vysvětlila pravidla, aby se i oni mohli pustit do jeho hraní.
Pomalu se blížila bouřka, takže jsme všichni raději zalezli do spacáků a rychle usnuli.


DENNÍ VĚŠTEC 3
3. srpen 2010

Celý den se na naši školu snášel hustý déšť. Nám to ale snad ani nevadilo, protože nás dnes čekaly první vyučovací hodiny. Postupně se všechny koleje vystřídaly na hodinách kouzelných formulí, věštění z čísel, studiu mudlů, přeměňování a věštění – čtení z kávové sedliny. Všechny hodiny byly velmi zajímavé a podnětné.
Po obědě jsme měli začít doopravdy kouzlit. Každá kolej dostala svou kouzelnickou knihu, ale ouha. V knihách chyběly vždy půlky kouzel. Museli jsme se vydat do lesa, ve kterém byla kouzla celá. Kouzla i jejich význam jsme si museli zapamatovat a dojít to říct našemu učiteli. Spolu s ním jsme pak do naší knihy vlepili správná kouzla i význam. Celou dobu se nás snažili poplést duchové Protivové, ale my jsme odolali.
Odpoledne jsme se připravovali na zkoušky NKÚ - náležité kouzelnické úrovně, nacvičovali jsme předtančení na ples, atd. Potom jsme společně vyrazili do lesa na dříví a začali chystat oheň. Protože ale opět hrozil déšť, nakonec jsme ho přesunuli až na zítra.
Od dnešního dne máme každý kouzelnickou knížku, do které nám profesoři a profesorky zapisují naše splněné zkoušky.


DENNÍ VĚŠTEC 4
4. srpen 2010

Abychom se mohli lépe pohybovat po škole i jejím okolí, vytvářela si každá kolej svůj Pobertův plánek. Na různých místech ve škole i v širokém i bližším okolí byly rozmístěny fotografie profesorů a zaměstnanců školy. Naším úkolem bylo pečlivě všechna místa zakreslit a plánek hezky vyzdobit. Protože jsme byli pečliví, práce nám zabrala celé dopoledne.
Po poledním klidu jsme se začali učit kouzla. Byli jsme rozděleni do čtyř úrovní - čaroděj, kouzelník, mág a šaman. Kouzla byla zavěšena na stromech a k jejich naučení jsme se museli sejít vždy v určitém počtu. Kouzla doprovázel i pohyb, který jsme museli před porotou všichni předvést. Všem se nám velmi dařilo a svým kolejím jsme přinesli hodně bodů.
Odpoledne nás čekal souboj s vrbou mlátičkou, jejímiž větvemi musela celá kolej proběhnout. Některým se dařilo více, některým méně – ti schytali od vrby pár ran, ale nakonec prošly všechny koleje.
Den byl náročný, a tak jsme si zasloužili do večerky volno.


DENNÍ VĚŠTEC 5
5. srpen 2010

Svět kouzelníků je plný prazvláštních tvorů. Každá z kolejí měla za úkol připravit pro ostatní prezentaci některého z tvorů. Tvora museli nejen popsat, ale i vyrobit jeho 3D maketu. Zároveň měli za úkol pro ostatní koleje vymyslet nějakou hru nebo úkol. A tak se při prezentacích koleje seznámily s těmito tvory: Rypiťák, Petkogrif okřídlený, Strakáč copatý, Paskvil ursusírský a Altodont.
Poté se začaly plnit úkoly, které si pro ostatní připravily koleje navzájem. Většina kolejí si připravila štafety, které se nám protáhly až do večera, kdy za námi přijela návštěva.
Ze záchranné stanice Stop nám přivezli ukázat dravce a sovy a o každém nám něco řekli. Dokonce jsme si všichni mohli vzít na ruku rukavici s velkým kánětem.
Po ohni, kde jsme si zahráli spoustu písniček a her, jsme spokojeně zalehli do spacáků. Ale ne nadlouho. Bájný jednorožec byl zraněn a my jsme ho museli vystopovat. Kapky krve jednorožce v noci září, takže to pro nás byl jednoduchý úkol a všichni ho našli. Jednorožec byl potom přemístěn na území školy, takže mu nehrozilo žádné nebezpečí a my jsme konečně mohli v klidu usnout.


DENNÍ VĚŠTEC 6
6. srpen 2010

Dnes nás čekala cesta za kamenem mudrců, který jsme museli najít a zničit, aby se nedostal do nepovolaných rukou a nezpůsobil tím na světě mnoho zla.
Nejprve musela každá kolej splnit šest opravdu nelehkých úkolů. Uspat psa Chloupka 6 písničkami o psech, přepálit kytce zvané Ďáblovo osidlo kořen, aniž by se k ní přiblížili na 3m, odemknout zámek jedním ze stovky klíčů, přehrát kouzelníka v dámě, vyřešit logickou hádanku a přemoci velkého trolla. Některým kolejím se nedařilo plnit úkoly napoprvé, a tak se musely vracet, nakonec se ale všem všechno podařilo.
Dalším krokem k získání kamene byla fyzicky velmi náročná hra. Na stanovištích jsme odpovídali na otázky a odpovědi nás posílaly na další a další stanoviště. Do cíle ke kameni mudrců se dostalo opravdu jen pár jedinců. Po tomto výkonu si všichni zasloužili odpočinek.
Ještě nám ale zbýval poslední úkol – zničit kámen. Toho se ujal sám Brumbál. Když se setmělo, všichni jsme odešli na louku. Tady nám Brumbál kámen ukázal a odnesl ho doprostřed louky. Kouzlem wingardium leviosa ho zvedl do výšky a dalším kouzlem kámen rozmetal na mnoho střípků. Létalo přitom mnoho barevných jisker a byla to úchvatná podívaná. Každý z nás pak ještě dostal střípek z kamene a šli jsme sbírat do spacáků síly na další den.


DENNÍ VĚŠTEC 7
7. srpen 2010

Od brzkého rána se na naši školu snášel hustý déšť. A vůbec nevypadalo, že by měl přestat. Všichni jsme se proto přesunuli do společenské místnosti, kde byl vyhlášen Turnaj pěti kouzelníků. Každý z nás vhodil do kouzelného poháru papírek se jménem některého ze svých profesorů, které nominoval do turnaje.
Protože pořád pršelo, hráli jsme ve společenské místnosti různé hry. Mezi tím jsme se začali koupat, abychom byli na zítřejší návštěvy čistí.
Když na chvilku přestalo pršet, šli jsme si ven zahrát pár her, abychom se taky vyvětrali.
Večer jsme se opět sešli ve společenské místnosti a společně jsme si zazpívali pár písniček a zahráli pár her.
Kouzelný pohár nám také vyjevil pět kouzelníků, který mají tu čest zúčastnit se Turnaje pěti kouzelníků. Jsou to – Sirius Black (Štěpy), Severus Snape (Ondra), Moody (Kubajz), Zlatoslav Lockhart (Romeo) a Filius Kratiknot (Michal).


DENNÍ VĚŠTEC 8
8. srpen 2010

Ráno začalo velice příjemně, protože dnešní snídani nám profesoři servírovali do spacáků. Pak už nás čekala spousta práce – uklízení stanů, tábora i domývání těch, kteří to včera nestihli. Dokonce nám zbyla i chvíle volna na NKÚ a hry.
Po obědě a poledním klidu jsme se konečně dočkali všemi očekávané chvíle – příjezdu rodičů, sourozenců, babiček, dědečků, …. Když jsme se nabažili jejich přítomnosti a rozloučili se s nimi, vyrazili jsme do lesa, zahrát si ocásky. Pořádně jsme se při tom unavili, a tak jsme uvítali, že po svačině soutěžili námi nominovaní kouzelníci v Turnaji pěti kouzelníků. Jejich první zkouškou byl boj s draky. Museli po jednom přeběhnout trasu, na které po nich „draci“ metali koule. Aby měli o něco větší šanci, mohly je 3 děti z oddílu krýt štíty. Pokud byli zasaženi, museli si doběhnout až k jednorožci. Na konci trasy bylo hnízdo, ze kterého si měli vzít vejce. Úkol to byl opravdu náročný a splnit se ho podařilo pouze 3 kouzelníkům. Večer jsme měli volno, trénovali jsme famfrpál, plnili NKÚ, odpočívali,…
Ještě v noci se museli kouzelníci, kterým se odpoledne nepodařilo získat vejce, vypravit najít dračí hnízdo. Brumbál jim prozradil, že draci se přestěhovali až do Třešňovky nad Slatiňany. Čekala je tedy dlouhá cesta, ale vejce nakonec získali.


DENNÍ VĚŠTEC 9
9. srpen 2010

Všem kouzelníkům se podařilo splnit patřičný počet NKÚ, takže se všichni mohli za odměnu vydat na výlet do Prasinek. Rozdělili jsme se na cyklisty a chodce a vyrazili jsme.
Chodci ještě dostali za úkol od Brumbála, vyzvednout mu v Prasinkách od jiného kouzelníka balíček. Kouzelník se pohyboval po parku, takže ho nejprve museli najít. To se jim sice podařilo, ale kouzelník jim nic nedal a poslal je k dalšímu kouzelníkovi pro další předmět. A tak se to opakovalo několikrát, dokud se nám nepodařilo získat všechno potřebné předměty, které jsme postupně směňovali, až jsme konečně získali balíček pro Brumbála. Po krátkém rozchodu a nezbytných nákupech jsme se ještě vydali do malé ZOO, kde jsme viděli lva, geparda, pštrosy, výra, velbloudy,... Pak už jsme vyrazili zpět do naší školy. Tady jsme odpočívali a večer jsme zasedli k ohni, u kterého jsme se naučili nové hry a písničky.

Cyklisté vyrazili hned ráno na "dalekou" cestu. Jejich první zastávkou bylo městečko Třemošnice, kde se naobědvali a měli krátký rozchod. Při něm nezapomněli navštívit místní obchůdky a nakoupit si něco na památku. Potom již všichni společně vyrazili na zříceninu hradu Lichnice. Tu si nejprve prohlédli a pak se šli ještě projít blízkou Lovětísnkou roklí. Cestou nasbírali taky něco dřeva na večerní táboráček a opékání buřtů. Po buřtíkách došlo i na zpívání při kytaře. Když na zříceninu padla noc, začaly úřadovat zlé síly, které si dělaly opět zálusk na jednorožce. Všichni museli spojit své síly, překonat strach a vydat se na zříceninu, kde museli zhasnout svíčky – životy zlých sil a tím zachránit život jednorožci. Protože se všichni opravdu snažili, podařilo se jim zlé síly zlikvidovat rychle a spokojeně mohli zalézt do spacáků.


DENNÍ VĚŠTEC 10
10. srpen 2010

Protože byli cyklisté stále ještě na cestách, my ostatní jsme se vydali na dálnici, co není dálnice, asfaltku, co není asfaltka a k čističce, co není čistička, zahrát si flaškovanou. Nejdřív hrály děti proti dětem, ale nakonec se zapojili i profesoři a profesorky.
Odpoledne jsme již byli ve škole všichni a čekal nás těžký boj s trollem. Proto jsme se vydali do lesa. Cestou nás ale dostihla zpráva, že trpaslíci utekli u ohrady a je nutné je do ní zase zavřít. Všechny koleje začaly rychle trpaslíky hledat, protože za každého trpaslíka získaly body. Když byli všichni pochytáni, následoval hod trpaslíkem, nekonečný běh s trpaslíkem a přenášení dětí a trpaslíků profesory.
Dnes byly také zahájeny turnaje ve famfrpálu. Všechny koleje hrály zápasy proti našim profesorkám a zápasy to byly opravdu těžké, přetěžké.
A aby nebylo všemu konec, když se začalo stmívat, vydali jsme se do lesa pochytat vězně z Azkabanu. Nalézt je nebylo vůbec jednoduché, protože byli v lese dobře ukryti. Nakonec ale všichni vězni skončili opět ve vězení.


DENNÍ VĚŠTEC 11
11. srpen 2010

Dnešní ráno začalo v naší škole opravdu hrůzostrašně. Několik profesorů bylo během rána nalezeno úplně zkamenělých a na zdi školy se objevil nápis – Tajemná komnata je znovu otevřena. Všichni jsme z toho byli pořádně přepadlí – profesoři byli tajemní, studentíci vystrašení,… Až Brumbál nám prozradil, že k oživení našich zkamenělých profesorů potřebujeme kouzelný lektvar, který nám může uvařit profesorka Sibyla Trelawneyová. Ta ale neměla potřebné suroviny, takže jsme je nejprve museli sehnat. Když už jsme měli všechny konečně pohromadě, sešli jsme se všichni u velkého ohniště, nad kterým se již ve velkém kotli vařila voda. Paní profesorka nás všechny usadila a začala postupně přidávat jednotlivé ingredience a u toho kouzlit. S mnohými kouzly jsme jí pomáhali i my všichni a nakonec byl po hodné chvíli lektvar hotov. Pak již mohli profesoři přivézt své zkamenělé kolegy. Sibyla je postupně postříkala kouzelným lektvarem a všichni se pak probudili z kamenného spánku. Nikdo z nich si nic pořádně nepamatoval, co se stalo, ale všichni si vybavili velké oči. Někdo ze studentíků si vzpomněl, že jeho rodiče mluvili o Baziliškovi, jehož pohled způsobuje právě zkamenění. Profesoři se nad tím zamysleli a rozhodli se, že se spolu se studentíky pokusí Baziliška zneškodnit.
Před tímto náročným úkolem ale bylo zapotřebí nabrat hodně sil, a tak se všichni vydali na koupaliště, kde celé odpoledne odpočívali a relaxovali.
Večer jsme si všichni opekli buřtíky na ohni a zpívali a hráli. Pak ale nastal čas, kdy se studentíci měli vydat do lesa, prokázat, jak odvážní jsou. Cestičkou v lese procházeli kolem školy a sem tam na ně vykouklo nějaké to strašidlo. Všichni ale prošli statečně a spokojeni se svou odvahou mohli zalézt do spacáků.


DENNÍ VĚŠTEC 12
12. srpen 2010

Profesorský sbor se radil celou noc, jak se Baziliška zbavit, ale jediní, kdo opravdu věděli, jak na to byli profesor Brumbál a profesorka McGonagallová. Protože se jim ale tato akce zdála moc nebezpečná, nechtěli nic prozradit a odešli přemýšlet dál od všech. Koleje se ale domluvili a za pomoci kouzelného pláště se každá pokusila dostat co nejblíže k profesorovi a profesorce, kteří se bavili, kde Bazilišek sídlí. Každá kolej zaslechla něco málo a společně pak dumali, kde je doupě Baziliška. Společně se pak všichni na toto místo vydali a pokoušeli štěstí. Ke zničení Baziliška stačilo, dostat se k němu do komnaty. To byl ale velmi těžký úkol, protože Bazilišek, i přes dokonalé maskování jednotlivých kolejí, postupně uhranul jednotlivé koleje a profesoři je museli oživovat. Po dlouhé době se nakonec ale přeci jen podařilo proniknout do jeho doupěte a Baziliška zničit.
Odpoledne už jsme si opravdu zasloužili pořádný odpočinek. Ten jsme ale využili k přípravám na večerní slavnost. Čekal nás totiž velký školní ples. Událost, na kterou se všichni celý rok těší. A tak byly všude vidět pobíhající studentky, hledající šaty, hřeben, botky,… a nervózní studentíky, kteří si opakovali základní kroky tanců. Profesorky a profesoři vykouzlili nad tanečním parketem krásný svítící strop plný barev a zanedlouho se všichni již slavnostně oblečení a načesaní sešli ve velké síni. Každá kolej natrénovala svoje předtančení a předvedla ho ostatním. Všichni se náramně bavili – kdo chtěl, tančil nebo si povídal nebo si dal hamburger nebo jen tak pozoroval. Čas rychle utíkal a než jsme se nadáli, šlo se do hajan.


DENNÍ VĚŠTEC 13
13. srpna 2010

Dnešní den byl poslední ve škole čar a kouzel. Během dopoledne jsme ještě dohrávali velký turnaj ve famfrpálu a hráli další hry podle přání studentíků. Odpoledne se již začalo balit a připravoval se velký slavnostní oheň, takže všichni vyrazili do lesa na dřevo. Čas utíkal jako splašený a my jsme se sešli u ohně. Tady byly slavnostně vyhlášeny výsledky celoškolní hry. Vítězná kolej získala překrásný čarodějný dort. Ostatní ale nemuseli smutnit, protože i pro ně byly připraveny pamlsky. Nejstarší holky byly poté slavnostně vyřazeny z řad dětí, což se líbilo všem ostatním, protože holky skončily polité vodou a bahnem. Pro všechny byla připravena velká ohňová show a spousta her a zpívání. Poslední oheň jsme si pořádně užili a společně si slíbili, že se sejdeme zase za rok.





Fotky k táboru

powered by Write.cz, s.r.o.