Robi ZnakNapis Robiwww.slatinany.cz
 

2008 - Piráti na Blažkově


Blažkov u Nového Města nad Metují
27.7. – 9.8. 2008

Den první – 27.7. NEDĚLE

VÍTEJTE MEZI PIRÁTY

    Naše plavba po moři začala u Slatiňanského vlakového nádraží. Všichni piráti
ve zdraví přistáli v Blažkovském přístavu. Nejdříve bylo třeba se rozdělit na jednotlivé pirátské bandy a ubytovat ve stanech. Strhnul se krutý boj o barvy oddílů - barevné papírky byly rozházeny po lese.
    Po výborné svačině (domácí buchty, perník aj.) si ještě musela každá pirátská banda najít svou truhlu s vybavením, které se jim jistě bude velmi hodit. Tím jejich dnešní úkol samozřejmě ještě neskončil. Truhly neměly zámek, ani klíč. Poklady, které budou během tábora jistě přibývat, bude nutné chránit před nepřátelskými bandami. Museli tedy ještě získat zámek a k němu klíč. To byl zvláště pro některé piráty těžký oříšek. Hádali, kdo z vedoucích má zámek schovaný v ruce. Před večeří zbyl už tak akorát čas na vymyšlení jmen a pokřiků.
    K večeři byly kuřecí řízky s chlebem a všichni jsme si moc pochutnali. Na večerním nástupu se představily jednotlivé bandy a předvedly nám i své hrůzu nahánějící pokřiky. Všichni jsme se tedy navzájem seznámili.
    A na závěr? No přeci program na další den (stavba bytelného škuneru) a
jmenování služebního oddílu. To však ještě není vše. Starý mořský vlk Piňos nám vyprávěl o Tortuře – malém ostrůvku v Pacifiku, kde se každoročně volí vládce všech moří. Všichni se shodli, že se do Tortugy vyplujeme. K tomu se napřed musíme naučit všechny pirátské dovednosti a hlavně postavit škuner, na kterém se budeme plavit k vysněnému cíli.

Kdo tedy popluje?

Bezdráti -    Kdo má v hlavě dlouhý drát,
                    ten není náš kamarád.
                    My ho v hlavě nemáme,
                    přesto se teď nevzdáme!    

Kostičky – Kosti, kosti, kostičky,
                 přepadáme lodičky.
                 Přepadnem i tvoje,
                 budou krutý boje.
                 A kdy? No zase příště,
                 a teď vypněte nás prosím,
                 ať nebolí vás hlava.

Zkřivený hnáty – Stěžeň, kotva, rum,
                         moře je náš dům.
                         Mořská nemoc, kurděje,
                         rum nás vždycky zahřeje.

Žabaři –     Žabaři jsou na moři,
                 jako správní piráti,
                 všechny lodě ponoří.
                 Žaba, žaba, žabaři,
                 všechna družstva pokoří.

Mořští vlci - Bojte se nás, my jsme vlci,
                    dobejváme ve dne v noci.
                    Všechny výhry budou naše,
                    nezbude vám ani kaše.                        

Krakeni – Křižujeme moře, svět, už ho známe nazpaměť,
                Krakeni jsou postrach váš,
                vše co máš nám dáš


Dnes si všichni účastníci vysloužili po jedné zlaté cihle.



Den druhý – 27.7. PONDĚLÍ

VELKÉ PŘÍPRAVY NA VYPLUTÍ

    Probudili jsme se do dalšího krásného dne a po snídani (rohlík s marmeládou) jsme byli vyhoštěni z tábora. Naším úkolem bylo nanosit chrastí na oheň. Někteří odvážní piráti svedli ukrutný boj se sršni. Když jsme se vrátili, boj byl dobojován a sršni nemilosrdně vyhlazeni. Pak jsme se s nadšením vrhli na stavbu škuneru. Pomáhali hlavně starší kluci. Bylo třeba postavit kapitánský můstek, dělo, provazový žebřík a stožár na plachtu. Mladší děvčata se postarala o jmenovky na stany. Ta starší se ponořila do provázků a modré barvy a batikovala trička.
    Síly už nám sice docházely, ale přesnídávka (ovoce) nám vlila novou sílu do žil. Před obědem bylo téměř vše dokončené a připravené k vyplutí. Chyběla však ještě poslední, ale velmi důležitá věc. Budoucí plavčíci se museli řádně připravit na dalekou a nelehkou cestu. Vázání různých uzlů, orientace pomocí buzoly, šplhání po provazovém žebříku a vlajková abeceda jsou nezbytné dovednosti každého piráta.
    Kuchařky se opět překonaly. Polévka i vepřová roláda byly vynikající. Až do svačiny měly pirátské bandy čas se všechny pirátské dovednosti naučit. Také modro-bílá trička se už sušila na šňůře.
    Na svačinu byli všichni zvědaví, protože pod názvem „šíleně kulaté překvapení“ si nikdo nedokázal nic představit. Jaké bylo překvapení, když nám kuchařky nabídly meloun.
    O poledním klidu všichni sbírali síly na skládání pirátské maturity. Budoucí plavčíci museli prokázat že jsou opravdu připraveni vyplout. Po žebříku šplhali jak opice, nikdo se nezamotal při uzlování do provazů, světové strany a azimuty také většinou určili správně a dokonce zvládli i odvysílat a přijmou zprávu pomocí vlajkové abecedy. Někteří výborně, jiní s problémy, ale všechny bandy maturitu složily.
    Po večeři (stylově rybičková pomazánka) nám kapitán z kapitánského můstku přečetl vzkaz od starého mořského vlka Pajdavého Jendy, který nás musel v neodkladné záležitosti opustit. Zítra se tedy budeme seznamovat s okolním mořem a půjde-li vše dobře, setkáme se s Pajdavým Jendou na opuštěném ostrově. Po vztyčení vlajky a výstřelu z děla nám už nic k vyplutí neschází. A další den opravdu hurá na moře!!!
    A jaký byl závěr tohoto dne? No přeci různé hry. Například přepalování provázku. Cílem je co nejdříve přepálit provázek. Naši plavčíci to však neměli jednoduché. Museli si štafetově zapalovat svíčky a tím oheň dopravit až k provázku, sami sehnat dřevo na oheň (většinou to vyhrála suchá tráva) a pak ještě krotit plameny tak, aby provázek přehořel. Na závěr ještě schovka a jiné a už hurá do říše snů!!!

a jak dopadla pirátská maturita?
bezdráti - získali 5 cihel
kostičky – získali 4 cihly
zkřivený hnáty – získali 3 cihly
žabaři – získali 2 cihly
mořští vlci - získali 1 cihlu
krakeni - získali 1 cihlu



Den třetí – 29.7. ÚTERÝ

MAPOVÁNÍ TERÉNU

    A je tu další den. Počasí je opět skvělé a slunečné - až moc. Po ranní hygieně a snídani (chléb se sýrovou pomazánkou) jsme si vyzkoušeli, jak obtížně se v okolí bez mapy a kompasu orientujeme. Vyslanci jednotlivých pirátských band byli zavedeni na neznámé místo, které bylo vzdálené asi 30 minut chůze. Cestou si dělali poznámky, které pak využili k nakreslení mapy. Nesměli ale používat čísla, ani písmena. Mezi tím ostatní postavili tvrz, kterou označili kartičkou. Po návratu do tábora vyslanci předali mapy zbytku své bandy a ten měl podle nakresleného plánu tvrz najít a kartičku jako důkaz přinést. Někteří se vrátili velmi rychle, jiní tvrz nenašli vůbec. Ti, kteří neuspěli, dostali ještě jednu šanci. Samotní vyslanci se podle své vlastní mapy vypravili pro kartičky. I tak měli někteří problémy. Ilča trochu zabloudila, ale naštěstí se celá rozklepaná a uplakaná vrátila šťastně do tábora i s kartičkou. I v této hře platilo, že nejrychlejší vyhrává.
    Po obědě (čočková polévka a buchtičky se šodó) jsme se za pomoci řvoucích plechových koní dopravili na koupaliště. Tam probíhaly různé vodní radovánky a k dostání bylo i drobné osvěžení. Díky tomu jsme strávili i tento parný den velmi příjemně.
    Pak už nás čekala opět vynikající večeře (květákové placky) a táborák s velkolepou oslavou a křtěním našeho nového škuneru samozřejmě nechyběl ani slavnostní výstřel z děla.

    a dnešní zúčtování?
Mořští vlci - získali 5 cihel
Bezdráti - získali 4 cihly
Žabaři - získali 3 cihly
Zkřivený hnáty - získali 2 cihly
Krakeni - získali 1 cihlu
Kostičky - získali 1 cihlu



Den čtvrtý – 30.7. STŘEDA

BOUŘE

    Dnes jsme se probudili do opravdu smutného dne. Sice počasí bylo krásné, ale jak se plavčíci dozvěděli ze vzkazů, kapitánky jednotlivých družin byli v bouři smeteni do moře. Vydali se je tedy hledat. Další instrukce i s mapou byli na místech, kde objevili truhly. Tam na ně čekala také snídaně, během které měli čas vymyslet taktiku. Museli co nejrychleji najít a přivést do tábora svou kapitánku. Na mapě měli zakresleny 4 ostrovy, kde po splnění úkolu získali 1 písmeno a 1 kus oblečení své kapitánky. Ten ovšem museli rozpoznat mezi oblečením ostatních kapitánek. Úkoly nebyly jednoduché: určit strom podle ukázané větvičky, najít dům domorodců s bílými vraty, poznat různé pochutiny (olej, ocet, citrón, čaj, mléko a med) a nakonec najít indicii ve směru daného azimutu. Ze získaných písmen složili slovo, které jim napovědělo, kde hledat další vzkaz od kapitánky. Vzkaz byl v láhvi a i někdy trochu rozmáčený. Nebylo proto jednoduché podle mapky svou kapitánku najít. Protože kapitánky zažily velký šok, byly vyhládlé a jinak zubožené, museli je nakrmit, umýt, obléci a učesat. Naštěstí se všechny kapitánky podařilo najít.
    Do oběda měl ještě každý oddíl nakreslit část textu písničky Daniela Landy, abychom si ji lépe zapamatovali a mohli si ji společně zazpívat u táboráku.
    
K obědu jsme měli bramborovou polévku, rýži s vepřovým masem a žampiónovou omáčkou. Samozřejmě pro nepřátele hub byla k dostání i omáčka bez nich.
    Po poledním klidu jsme se zabavili vodními hrátkami. Soutěžili jsme o to, kdo dotáhne nejvíce vody v ešusu na provázku, která pirátská banda dopraví během jedné minuty do lavoru nejvíce balónků naplněných vodou. Pak následovala štafeta s lavorem naplněným vodou, který si plavčíci podávali v sedě nad hlavou. Po svačině jsme si prověřili komunikaci v družině. Jak se beze slov setkat na jednom místě a dojít společně do tábora, když každý člen byl někde jinde společně s dalšími plavčíky z nepřátelských band v okruhu 200 m od tábora? Bohužel, tady se jednotlivé bandy spojily a pak chodili všichni pohromadě. Když se setkali s ostatními skupinami, znovu se rozdělili do oddílů a pak už jen záleželo na rychlosti běhu. Dalším úkolem bylo najít a stejně dlouhým provázkem označit území, na kterém roste nejvíce stromů. Opět bylo nutné se ve skupině dobře domluvit, protože tato hra byla časově omezena. Někteří vybírali příliš dlouho, což se jim nakonec vymstilo.
    Dnes jsme si po večeři (špagety sladké, nebo slané), nástupu a úklidu tábora mohli v armě nakoupit dobroty.

A kdo vyhrál jednotlivé disciplíny?

nalezení kapitánek – Kostičky
vodní manu – Kostičky
hod staf – Mořští vlci
podávání lavoru s vodou – Bezdráti
co nejvíce stromů - Žabaři

a jak to dnes celkově dopadlo?

Mořští vlci - získali 5 cihel
Kostičky - získali 4 cihly
Krakeni - získali 3 cihly
Zkřivený hnáty - získali 2 cihly
Bezdráti - získali 1 cihlu
Žabaři - získali 1 cihlu



Den pátý – 31.7. ČTVRTEK

PROZKOUMÁNÍ NEPŘÁTELSKÉHO ÚZEMÍ

    Tak a je tu další den. Opět je nádherné ráno a po snídani jsme se snažili vžít do sardinek, které jsou nasardinkované v plechovce. Cílem pirátské bandy bylo zaujmout i s kapitánkami co nejmenší prostor. Mnohdy vznikly opravdu zajímavé útvary. Pak se ze strážního koše ozvalo: „loď na obzoru!!!“ Hned jsme se vydali po skupinách vydali s dalekohledem zjišťovat, co to je za loď. Pak jsme loď co nejpřesněji i se všemi detaily nakreslili. Vyhrála samozřejmě družina, která podala co nejpřesnější informace o této nepřátelské lodi. Ostatní plavčíci si vyráběli hudební nástroje. K tomu potřebovali 12 zátek od piva, barvy a klacek. Ze zátek bylo nejdříve potřeba odstranit plastové těsnění, pak se musely rozklepat na placičku a nabarvit. Když byly suché, přibily se po dvou tenkým hřebíčkem na klacek a tak vzniklo chrastítko. Některá chrastítka se opravdu vydařila. Plavčíci si dali záležet i na rukojeti, kterou ozdobily řezbou i barvou.
    Po obědě (zeleninová polévka, kuře na paprice s knedlíkem) se starší členové pirátských band dozvěděli, že v okolí tábora bylo zpozorováno několik nepřátelských lodí. Bylo nutné udělat pečlivý průzkum. Měli si sbalit to, co uznají za vhodné. Věděli jen, že se můžou vrátit i velmi pozdě. Někteří si vzali MP3 přehrávače, ale peníze ne, jiní šli v nevhodných botách a bez pití. Po trojicích v doprovodu jednoho vedoucího byli odvezeni na neznámé místo. Samozřejmě měli celou cestu zavázané oči. Po vysazení ve městě se z dopisu dověděli, že mají jít na Náchodské náměstí a zjistit od nepřátelských pirátů jména lodí, na kterých tito piráti plují. Piráty měli poznat např. podle pirátského pásku, bílé košile s krátkými rukávy a jiných pirátských znamení. Po splnění úkolu se bez mapy měli vrátit do tábora. Z Náchoda to je asi 14 km, ale záleželo na jednotlivých skupinách, jakou trasou šly. Nemusím povídat, že to byl pro všechny velmi zajímavý zážitek. Plavčíci zjistili, že bez mapy to vůbec není jednoduché. I vedoucí přišli s množstvím zážitků.

    A co dělali mladší? Ty bojovali jako lvi a snažili se co nejvíce rozšířit své poklady. Zakotvili tedy v kasinu, kde mohli vyhrát pěkný balík peněz. Záleželo na tom, jak kdo riskoval a kolik sázel peněz. Mohli soutěžit s croupierem, kdo vytáhne vyšší kartu, kdo vylosuje sirku s hlavičkou, kdo hodí blíže k čáře, kdo hodí vyšší číslo na kostce a nakonec klasika – kámen, nůžky, papír. Vyhrál samozřejmě oddíl s nejvíce penězi.
    Dalším úkolem bylo nalovit co nejvíce ryb. Tak jako v každém moři, i tady byli žraloci. Ryby byly rozházené po lese. Obrázek byl nastříhán na útržky. Musela se tedy složit celá ryba. Když žraloci někoho chytili, sežrali všechny kousky ryby a ještě i nějakou končetinu dotyčného plavčíka. Když byl plavčík bez rukou i bez nohou, vypadl ze hry.

Když jsme se vrátili, mladší už byli po večeři (buřty na ohni). My jsme se jen vysíleni svalili k ohni a také se navečeřeli. Někteří se chtěli ještě vykoupat, ale síly jim už nestačily. Dnes byl také táborák se zpěvy a tanci.

A kdo vyhrál jednotlivé disciplíny?

sardinky – Mořští vlci
pozorování lodi – Krakeni a Zkřivený hnáty
kasino – Krakeni
rybolov - Mořští vlci

A kolik cihel kdo za celý den získal?
Mořští vlci - získali 5 cihel
Krakeni - získali 4 cihly
Kostičky - získali 3 cihly
Zkřivený hnáty - získali 2 cihly
Bezdráti - získali 1 cihlu
Žabaři - získali 1 cihlu



Den šestý – 1.8. PÁTEK

PIRÁTSKÝ DESETIBOJ

    Tak dnešní ráno bylo také slunečné a teplé. Bohužel, začalo rozcvičkou na louce, kterou vedl slavný sportovec Romeo. Všem došlo, že se dnešek bude odehrávat ve sportovním duchu. Po snídani jsme se dověděli, že budeme soutěžit v pirátském desetiboji. Disciplíny byly opravdu zajímavé: hod muže přes palubu, úprk před nepřítelem, šťouraná, chůze s dřevěnou nohou, nošení ptačího vejce na lžičce, střelba z pušky, lezení v lanoví, skok přes palubu, lov ryb a transport pitné vody. Co si ale má nepirát pod těmito disciplínami představit? Pod disciplínou „hod muže přes palubu“ se skrýval obyčejný hod polenem na cíl, úprk před nepřítelem byl obyčejný běh proložený hodem na cíl, šťouraná byl běh s dlouhou kládou, kterou se v průběhu běhu musely shodit různé věci, chůze s dřevěnou nohou spočívala v chůzi na špalcích po dobu 15 vteřin, na lžičce se nosil ping-pongový míček přes překážkovou dráhu, pod lezením v lanoví se skrývala opičí dráha, pod skokem přes palubu se skrýval skok do dálky ze židle, lov ryb byl velmi obtížný. Tužkou navázanou kolem pasu jsme se měli strefit do láhve od piva. A konečně jsme vozily ešus s vodou na kárce. Cesta byla hrbolatá a museli jsme se otočit kolem míče. Za ztráty vody jsme dostávali trestné minuty.
Desetiboj byl dobojován právě před obědem, na který jsme se všichni těšili. Bylo pravé pirátské jídlo – ryby vylovené z moře.
    Po poledním klidu měla mužstva za úkol svázat z malých provázků co nejdelší lano. Provázky byly rozházené po palubě a kapitáni stříleli po „lovcích“ papírovými koulemi. Trefený plavčík si musel dojít pro nový život zpátky do základny. Pak jsme museli vše uklidit a posbírat, ale aby to nebylo tak nudné, za každý přinesený provázek a kouli dostávala mužstva body.
    Asi nejzábavnější bylo dobývání kapitánského můstku, který bránili téměř všichni kapitáni.

    K večeři byla velmi oblíbená krupicová kaše. Po večeři bylo konečně osobní volno. Byl čas na hry s kamarády, mohli jsme probrat táborové novinky, nebo jen tak odpočívat. To se dnes obzvláště vyplatilo.
    Po večerce jsme zalehli do stanů, ale naši kapitáni nás zase vzbudili. Prý byli i na našem ostrově spatřeni domorodci. Šli jsme na výzvědy a měli jsme zjistit, kolik jich vlastně je. Strašně jsme se báli, protože domorodci křepčili kolem ohně, bubnovali a vydávaly hrozivé skřeky. Ti statečnější z nás se dostali velmi blízko, ale strachy nebyli schopni slova. Když se trochu vzpamatovali,

A kdo vyhrál jednotlivé hry?
nejdelší lano - Žabaři
dobývání můstku – Zkřivený hnáty
sběr provázků a koulí – Mořští vlci


A celkové zúčtování dnešního dne?
Krakeni - získali 5 cihel
Žabaři - získali 4 cihly
Mořští vlci - získali 3 cihly
Bezdráti - získali 3 cihly
Zkřivený hnáty - získali 2 cihly
Kostičky - získali 1 cihlu



Den sedmý – 2.8. SOBOTA

MEZI KANIBALY

Dnešní den začal docela pěkně, jen jsme byli trochu přešlí z předešlé noci. Bylo dusno, ale nepršelo. K snídani byl chléb s medem a máslem.
    Hned po snídani jsme se vypravili stopovat kanibaly a doufali jsme, že je objevíme a přemůžeme. Našli jsme ohlodané kosti, tábořiště z předešlé noci a nějaký hudební nástroj. Když jsme dál sledovali stopy, došli jsme k bažině, kterou musela překonat celá pirátská banda. Využít mohli pět prken, ale i tak se někteří málem utopili. Po překonání bažiny jsme si přečetli vzkaz, z kterého jsme se dověděli, kam máme dál jít. Na dalším stanovišti (autobusová zastávka) musela celá družina uvázat pět libovolných uzlů. Pak nás ještě čekala vlajková abeceda, azimut a poslední zprávu jsme našli u krmelce.
    Získané zprávy nám ale stále nedávaly smysl. Teprve, když všichni plavčíci poskládali všechny kusy dohromady, zjistili, že to je vzkaz od kanibalů. Měli jsme se dostavit ve 2 hodiny ke krmelci k nelítostnému boji. naštěstí šlo jen o ocásky, ale i tak byl boj velmi krutý. Bohužel, vyhráli kanibalové a zajali některé kapitánky. Pak se ještě strhnul boj o vlajku, ale zajaté kapitánky byly asi očarované, protože pomáhali kanibalům. Když se nám je podařilo zabít, kouzlo bylo zrušeno a ony se opět přidaly na naší stranu. Vlajku jsme uhájili a kanibaly tak přemohli.
    Pak už byl čas na večeři, ke které byly všemi očekávané hamburgery.
Protože byl v plánu slavnostní oheň, vypravili jsme se na dřevo.
Na večerním nástupu jsme se konečně dozvěděli výsledky desetiboje.
Bylo rozdáno mnoho diplomů, každá disciplína i kategorie byla hodnocena zvlášť.
Oheň byl opravdu veliký a my jsme zpívali a hráli hry. Protože se nám u ohně moc líbilo, byla prodloužená večerka. Na závěr dne nesměl chybět slavnostní výstřel z děla.

A celkové vyhodnocení?
Zkřivený hnáty - získali 5 cihel
Bezdráti - získali 4 cihly
Mořští vlci - získali 3 cihly
Kostičky - získali 2 cihly
Krakeni - získali 1 cihlu
Žabaři - získali 1 cihlu



Den osmý – 3.8. NEDĚLE

NÁVŠTĚVY SUCHOZEMCŮ

    Ráno jsme se dověděli, že jsme v noci byli přepadeni. Naštěstí se vlajku podařilo ubránit a nám zůstal 1 zajatec, který si bude muset vše odpracovat.
Dnes je den velkého úklidu a očekávání, protože neděle je již tradičně dnem návštěvním. Museli jsme si všechno uklidit ve stanech, umýt se a uklidit tábor. Kuchyně, jídelna i palubě se jen lesknou, ve stanech je vše urovnáno a teď hurá na oběd. Měli jsme vynikající přírodní kuřecí řízek s brambory a zeleninovou oblohou.
    Po poledním klidu přijeli rodiče, babičky a dědečkové a my jsme dostali hodně dobrot. K svačině jsme měli jogurt.
    Po svačině jsme se snažili co nejrychleji zvládnout všechny úkoly, které byly rozmístěny na 6 stanovištích. Na prvním byly kostky (kdo hodí větší číslo), na dalším kroket (kdo nejdál dostřelí), kimovky, střelba, skládání puzzlí a poslední stanoviště bylo zaměřeno na postřeh. Museli jsme co nejrychleji ukazovat na čísla, která nám kapitán říkal.
    Po večeři (obložený chléb) jsme se rozeběhli do lesa, kde na nás čekala skládačka. Po lese byl rozstřihán papír s čísly a když jsme ji jako puzzle složily, mohly jsme k písmenům přiřadit čísla. Ve výsledné zprávě se psalo, že zítra ráno po budíčku musíme běžet na území domorodců, kde najdeme zprávu. Už se nemůžeme dočkat!!

Na večerním nástupu jsme zjistili, kdo nás opustil a kdo odjel. Opustila nás kuchařka Jana a Danek, přijela kuchařka Máňa a kapitánka Katka.

A kdo vyhrál jednotlivé hry?
úklid stanů – Zkřivený hnáty
stanoviště - Bezdráti

No a jak dnešek celkově dopadl?
Bezdráti - získali 5 cihel
Zkřivený hnáty - získali 4 cihly
Mořští vlci - získali 3 cihly
Žabaři - získali 3 cihly
Kostičky - získali 1 cihlu
Krakeni - získali 1 cihlu



Den devátý – 4.8. PONDĚLÍ

NOVÁ CIVILIZACE

    Ráno jsme vyslali nejrychlejší posly k pařezu vyzvednout zprávu. Zbytek družiny šel samozřejmě za nimi, co kdyby tam ještě byli domorodci? Ve zprávě stálo cosi o cestě, touhách a objevování. Dozvěděli jsme se z ní také to, že máme jít do Blažkova a dále po modré značce směrem na západ. Hned v lese nás čekala pavučina napnutá mezi stromy. Jednotlivými oky jsme museli postupně protáhnout celou pirátskou bandu aniž by se kdokoliv dotknul. Bylo to velmi obtížné a jen některým družinám se to podařilo napoprvé. Po úspěšném zdolání pavučiny jsme získali mapu, buzolu a pravítko. Na mapě byly označeny 3 body a u nich azimuty. Jejich průsečík nám udal místo, kam máme dál jít. Když jsme konečně došli na náměstí v Novém Městě nad Metují, museli jsme napřed nejít poustevníka. Po chvilce hledání jsme ho objevili, jak sedí u sochy a rozjímá. Prozradil nám, že máme být v půl jedná před zámkem a dal nám jednu kancelářskou sponku, kterou jsme měli vyměnit za něco netradičního a hodnotného. Některým se podařilo získat opravdu zajímavé věci. Například jídelní lístek, zapalovač a sádrovou veverku. Většinou byli lidé ochotni, jen policista byl odměřený a nic nám nevyměnil.
    Před zámkem na nás čekali kuchařky se svačinou. Když jsme se najedli, šli jsme hledat bezdomovce, který nám měl poradit, co dál. Měl svůj kutloch na hradbách a vyžádal si od nás dary a jídlo. Pak už jen prozradil, že máme jít stejnou cestou zpátky a mít oči otevřené. To se nám vyplatilo, protože v Metuji plavaly bóje. Každý oddíl musel vyslat odvážlivce, který se vrhnul do proudu a láhev přinesl. Uvnitř byl papír s testem. Pokud jsme označili správné možnosti, dověděli jsme se, že odměna na nás čeká v táboře. Skupina, která zvládla test nejrychleji měla možnost jako první si v táboře vybrat. Vybíralo se ze 6 míst, u kterých byla umístěna slíbená odměna. Místa byla různě vzdálená od tábora a na každém místě byla jiná odměna. Vše tedy záleželo jen a jen na štěstí. Když jsme krabičku otevřeli, našli jsme tam poukazy na zlaté cihly.
    Před večeří jsme si ještě připravovali scénku k středečnímu ohni.

A jaké měl kdo štěstí?
Bezdráti - získali 5 cihel
Zkřivený hnáty - získali 4 cihly
Mořští vlci - získali 3 cihly
Žabaři - získali 3 cihly
Kostičky - získali 1 cihlu
Krakeni - získali 1 cihlu



Den desátý – 5.8. ÚTERÝ

NA PUSTÉM OSTROVĚ

    Dnes ráno jsme posnídali koláčky, bílou kávu a kakao. Pak jsme hráli hru, ve které velikou roli hrála náhoda. V okolí tábora bylo rozmístěno 10 stanovišť a naším úkolem bylo nasbírat 150 bodů a každé stanoviště musela družina navštívit alespoň jednou. Štěstěnu pokoušeli vždy 3 plavčíci z každého oddílu. Když se vrátili, mohla vyrazit další trojice. Záleželo na nás, zvolíme–li si nižší obtížnost a budeme hrát jen o 1 bod, nebo vyšší a pokusíme se přinést body 3. V průběhu hry se zavedl ještě třetí stupeň obtížnosti za 5 bodů. Někdy jsme museli porazit některého z kapitánů. To se týkalo karet (bylo třeba vytáhnout větší), hodu mincí na čáru, hra kámen-nůžky-papír a kostek. Jindy jsme museli vytáhnout z klobouku kouli určité barvy, trefit terč, strefit strom, uhodnout pod kterým kelímkem je kulička (skořápky), vytáhnout si nejkratší sirku a uhádnout, zda padne pana či orel. Kdo první dosáhl 150 bodů, mohl si vybrat na mapě ze 6 stanovišť. Ti poslední si bohužel už vybrat nemohli. Na těchto místech budeme večer vařit večeři a spát.
    Po obědě (výborná rajská již tradičně se čtyřmi přílohami) jsme se odebrali ke krmelci, kde bylo doupě pašeráků. Úkol byl jasný: donést co nejvíce čajových sáčků. Pašeráci to ale vůbec neměli jednoduché. Nosit se mohlo jen po jednom sáčku a území bylo hlídáno našimi zdatnými kapitány. Když byl pašerák chycen, musel sáček odevzdat. Nejmenší plavčíci dostali batůžky a v nich uschovali sáček s čajem. Museli projít celnicí, kde byli prohledán. Někdy proviant ukryli dobře a družstvu přinesli cenný čaj, jindy byli odhaleni. Všichni jsme se velmi naběhali, ale myslím, že to všechny bavilo. Abychom rychle uklidili les od zbylých sáčků, započítával se i sběr do CTH.
    Po rychlém nástupu jsme se jsme od kuchařek jsme dostali potraviny podle umístění v předešlé hře. Všichni ale dostali tolik, aby si mohli uvařit alespoň bramborovou polévku. Ti nejlepší dostali navíc párky a piškoty a odebrali jsme se po oddílech na určená místa označená vlajkou. Nejdříve bylo potřeba založit ohniště a vyrobit závěs na kotlík. Děvčata začala připravovat polévku a chlapci se postarali o dřevo. Večer byl příjemný, ale někteří se rozhodli spát ve stanech. Určitě budou litovat, až si ráno budeme povídat zážitky z noci pod širým nebem.

Vítězové jednotlivých her:
pavučina – Žabaři
pašování čaje - Žabaři
stanoviště – Kostičky
sběr sáčků v lese - Kostičky

A jaké měl kdo štěstí?
Žabaři - získali 5 cihel
Zkřivený hnáty - získali 4 cihly
Kostičky - získali 3 cihly
Bezdráti - získali 2 cihly
Mořští vlci - získali 1 cihlu
Krakeni - získali 1 cihlu



Den jedenáctý – 6.8. STŘEDA

STÍHÁNÍ ADMIRALITOU

Dnes ráno jsme zjistili, že jsme byli objeveni a stíhá nás královské loďstvo. Celé dopoledne jsme hráli mordovnu. Hráli vedoucí proti plavčíkům, holky proti klukům atd.
    K obědu byla jako již tradičně rajská se všemi čtyřmi přílohami. Kuchařky se opravdu vyznamenali.
    Po obědě jsme hráli další fyzicky náročnou hru, ve které jsme měli za úkol přemístit barevné papírky z území bráněného vedoucími na naší základnu. My jsme měli na čele napsané číslo. Když ho některý z kapitánů přečetl, museli jsme papírek vrátit a v základně nám na čelo napsali nové číslo. Samozřejmě jsme se snažili donést papírky s co největší hodnotou. Protože vedoucích bylo hodně, byl to úkol obtížný. Po této hře jsme už jen dolaďovali scénky k večernímu ohni a kluci se postarali o dřevo. K večeři jsme měli chleby s pomazánkou.
    Pak už jsme se nemohli dočkat na oheň. Některé scénky byly promyšlené skoro do nejmenších detailů. Všechny byly ale humorné a my jsme se jen za břicho popadali.

Vítězové jednotlivých her:
mordovna – Kostičky, Mořští vlci
čísla - Bezdráti

A jak to dopadlo po celém dni?
Mořští vlci - získali 5 cihel
Zkřivený hnáty - získali 4 cihly
Bezdráti - získali 3 cihly
Kostičky - získali 2 cihly
Žabaři - získali 1cihlu
Krakeni - získali 1 cihlu



Den dvanáctý – 7.8. ČTVRTEK

VELKÁ NÁMOŘNÍ BITVA PŘED BRANAMI TORTUGY

    Dnes se předpověď počasí opět vyplnila. Už od rána bylo znát, že bude pěkné horko. K snídani byla sýrová pomazánka. pak se hrály hry, které tentokrát nevyžadovaly fyzickou kondici, ale mozek. Byl to totiž turnaj v žravé dámě. Na palubě byly dvě velké šachovnice a jako figurky naši plavčíci a někteří kapitáni.
Zbytek mužstva mohl radit. Někdy se strhly opravdu vášnivé debaty nad dalším tahem. Občas jsme se osvěžili sprchou z hadice. Podle umístění jsme dostali určitý počet indicií, které nám měly napovědět, jakou kartu otočit. Karty byly rozloženy do čtverce rubem vzhůru. Družstvo, které dosáhlo největšího součtu, dostane hodně zlatých cihel.
    K obědu bylo vepřo, knedlo, zelo/špenáto. Všem nám praskala břicha, tak jsme o poledním klidu většinou odpočívali. Vzhledem k tomu, že bylo opravdu velké horko, jeli jsme na koupaliště. Tam jsme skákali z můstku, plavali a jinak řádili. Hráli jsme také nohejbal, ale kapitáni u něj vydrželi přeci jen déle. Kuchařky nám přivezli k svačině plněné bagety, po kterých se jen zaprášilo.
    Když jsme se vrátili, byla už večeře téměř hotová. Byly sladké těstoviny, a my jsme si mohli vybrat mezi mákem, skořicí nebo kakaem. po večeři byla arma a druhá slavnostní večeře. Nikdo sice nevěděl, co se slaví (ani kuchařky), ale moc nám chutnaly. Mezi tím jsme si mohly vyměnit indicie za cihly, ale kurz byl pohyblivý a některé z nás to přišlo velmi draho.
    K Další hře jsme využili již postavenou šachovnici. V některých čtvercích byly papírky - někde i barevné. Pak jsme házeli koulí na kroket. Když se koule zastavila ve čtverci s papírkem, podle barvy jsme dostali určitý počet indicií. Za oddíl soutěžili i vedoucí. Všichni fandili, co jim plíce stačili. Byl to opravdu nelítostný boj. V Poslední hře, která probíhala již v klubovně, hráli hlavní roli vedoucí. Jeden z kapitánů si vložil do úst citrón. Pak byli dovnitř vpuštěni zástupci jednotlivých oddílů. Ten, kdo jako první správně určil vedoucího s citronem si odnesl 10 indicií.

Vítězové jednotlivých her:
dáma –
házení koulí do šachovnice

A jak to dopadlo po celém dni?
Mořští vlci - získali 5 cihel
Zkřivený hnáty - získali 4 cihly
Bezdráti - získali 3 cihly
Kostičky - získali 2 cihly
Žabaři - získali 1 cihlu
Krakeni - získali 1 cihlu



Den třináctý – 8.8. PÁTEK

TORTUGA

    Dnes jsme konečně poskládat indicie dohromady a museli se rozhodnout, které karty otočit. Indicií využili nejlépe Mořští Vlci (139 bodů) a Žabaři (137 bodů). Zabralo nám to sice hodně času, ale vyplatilo se to. Rozdávalo se celkem 57 cihel. Když byly všechny cihly rozdané a před námi se ukázaly bájné brány Tortugy. Už jsme se těšili na suchou zem a na zábavu, která nás tady čeká. Za zlaté cihly jsme si mohli vyměnit denáry, s kterými jsme mohli hrát v kasinu. Někteří svůj majetek rozmnožili, jiní vše prohráli. K dispozici byla ruleta, kterou obsadili hlavně starší, mladší se vyřádili na hodu kruhem na cíl. Oblíbené bylo také házení tenisákem na kelímky. Peníze se také točili při bowlingu, házení tenisáky na kelímky a obtížné bylo také strefit se padesátníky do hrníčku v kbelíku s vodou. Když jsme vše prohráli, mohli jsme si několik denárů vydělat tím, že jsme splnili zadaný úkol. Někdy jsme museli odnést odpadky, nebo umýt hrnce, či posbírat papírky po táboře. Za svoje peníze jsme si mohli nakoupit sladkosti. Byli jsme však trochu zklamaní, protože ceny byli opravdu vysoké.
    K obědu byla kuřecí polévka a pečené kuře s brambory. O poledním klidu jsme si začali balit a uklízet tábor. Bylo ještě třeba připravit dřevo na slavnostní oheň.





Fotky k táboru
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku popiska obrázku
ŽABAŘI KRAKENI popiska obrázku popiska obrázku
BEZDRÁTI MOŘŠTÍ VLCI ZKŘIVENÝ HNÁTY KOSTIČKY
popiska obrázku

powered by Write.cz, s.r.o.